Afvullegaat

WAT IS EEN AFVULLEGAAT?

Wat is een afvullegaat en waarom zou u een afvullegaat opnemen in uw testament?

Een afvullegaat biedt u de mogelijkheid om optimaal gebruik te maken van de tariefstructuur en de vrijstellingen in de Successiewet en dus om belasting te besparen.

In een langstlevende testament zijn uw partner en uw kinderen allemaal voor een gelijk deel erfgenaam. Uw kinderen hebben echter voor de erfbelasting een veel lagere vrijstelling (€ 20.946,-) dan uw partner (€ 661.328,–).  

Op papier krijgen uw kinderen daarom al snel meer dan hun vrijstelling zodat zij al snel  erfbelasting verschuldigd zijn over hun verkrijging. Uw partner daarentegen laat een deel van zijn of haar vrijstelling onbenut. Door een afvullegaat in het testament op te nemen kan het erfdeel van uw kinderen verkleind worden ten gunste van uw langstlevende partner zodat een besparing van erfbelasting optreedt.

Echter indien uw doelstelling is om zoveel mogelijk erfbelasting te besparen moet u niet alleen kijken na het overlijden van de eerst stervende partner, maar ook na het overlijden van de tweede partner. Immers door het afvullegaat neemt het vermogen van de langstlevende ouder toe en dus ook diens nalatenschap, waarover in de toekomst weer erfbelasting moet worden betaald. Het is dus belangrijk om de langstlevende ouder de mogelijkheid te geven om het afvullegaat te aanvaarden of niet te aanvaarden. Op deze manier kan optimaal gebruik gemaakt worden van de tariefstructuur en de vrijstellingen van de Successiewet.  

Wilt u meer weten over het afvullegaat of andere mogelijkheden om belasting te besparen bij overlijden? Neem contact op met Linda de Kleuver van Mooi Nalaten. 

Bij het adviseren van nalatenschapsplanning staan voor Linda uw wensen voorop. Vervolgens zoekt Linda de optimale juridische en fiscale oplossing.

Klanten waarderen mij

Mooi Nalaten heeft voor ons al het voorwerk gedaan voor onze testamenten, levenstestamenten en huwelijksvoorwaarden . Het was een verademing hoe zij al onze wensen op een rijtje heeft gezet. In een uitgebreid en duidelijk rapport met juridisch- en fiscaal advies . Zo kwamen wij goed voorbereid bij de notaris en waren de documenten snel klaar

Wat is belangrijk?

Meer weten?

Wilt u weten wat Mooi Nalaten voor u kan betekenen, neem dan gerust contact met mij op.

Het eerste gesprek is geheel vrijblijvend.
Ik ben te bereiken via 06-36305919 of [email protected]

Scroll naar boven