Boedelbeschrijving

BOEDELBESCHRIJVING

Een van de taken van een executeur is het maken van een boedelbeschrijving. 
Maar wat is een boedelbeschrijving, hoe ziet die eruit en voor wie is die belangrijk?

Een boedelbeschrijving is een weergave van alle bezittingen en schulden op overlijdensdatum. Het is een soort inventarisatie. Die inventarisatie is geen exacte weergave van wat er in huis staat. De vorken en messen hoeven niet vermeld te worden.

De beschrijving geeft een weergave van de waarde van de goederen. Daarbij gaat het om de waarde van de goederen op overlijdensdatum en dus niet om de waarde op aanschafdatum.

De boedelbeschrijving hoeft niet perse bij een notaris vastgelegd te worden. De executeur mag deze zelf opmaken, tenzij er erfgenamen zijn die een vertegenwoordiger hebben, denk aan een minderjarige. 

Een boedelbeschrijving is van belang voor de executeur en voor de erfgenamen.

Voor de executeur is het belangrijk om zijn taak goed te kunnen uitvoeren en voor de erfgenamen is het belangrijk omdat deze de erfgenamen informatie en richting geeft bij de wijze waarop zij de nalatenschap kunnen aanvaarden.

De executeur moet de boedelbeschrijving opmaken “met bekwame spoed” Dit is een vaag en een oprekbaar begrip.

In mijn praktijk zie ik vaak dat het maken van een boedelbeschrijving een lastige opgave is. Het is iets waar men niet dagelijks mee te maken heeft. Bovendien maakt het een hoop emoties los. Goede communicatie is erg belangrijk in deze fase van de afwikkeling.

Wilt u meer weten over een boedelbeschrijving of zoekt u hulp bij de afwikkeling van de nalatenschap? Neem contact op met Linda de Kleuver van Mooi Nalaten. Zij helpt u graag verder. 

Meer weten?

Wilt u weten wat Mooi Nalaten voor u kan betekenen, neem dan gerust contact met mij op. Ik ben te bereiken via 06-36305919 of [email protected]

Scroll naar boven