En ineens sta je er alleen voor

En ineens sta je er alleen voor

En ineens sta je er alleen voor
Zonder echtgenoot, zonder kinderen, met een nalatenschap! Mijn man en ik wisten al vroeg dat wij geen kinderen zouden krijgen. Niet dat wij geen kinderen wensten, maar het was niet anders. Gelukkig hadden we allebei veel plezier in werken en ons leven vulde zich met leuke en interessante bezigheden, veel vrienden, een grote familie en vooral ook veel spullen.

Testamenten
In die tijd was het erfrecht nog anders geregeld dan nu en wij moesten dus eigenlijk wel een testament maken om onduidelijkheid in de grote familie te vermijden. We hadden zo her en der al eens gehoord dat nalatenschappen tot grote problemen konden leiden binnen families.

Vraag om hulp
Met de jaren werden we geconfronteerd met de vraag om hulp. Eerst een oud-collega, zonder familie en al ruim 30 jaar een vriendin. Niet meer in staat voor zichzelf te zorgen en de administratie te doen.

Niet bang voor de dood, maar wel voor het lijden. Dit was ook onze eerste kennismaking met een soort ‘wilsbeschikking’. Zij had wel een euthanasieverklaring, maar die was van geen enkele waarde.

Daarna kwam de vraag van een familielid twee dagen voor zijn overlijden, om de zaken na overlijden te regelen. Nooit iets geregeld en niet echt administratief aangelegd: een plastic zak met dichte enveloppen, en toezeggingen aan zijn vriendin die hij niet na kon komen. Geen verzekering of geld om begraven te worden. Zeer verdrietige kinderen en dus een moeilijk en tijdrovend proces.

Mijn man wordt ziek en komt te overlijden
En toen werd mijn man ziek en kwam, na een lang ziekbed, te overlijden. Dat lange ziekbed had als voordeel dat we nog veel hebben kunnen bespreken wat ik in bepaalde gevallen het beste kon doen. Ik voelde mij daardoor veilig voorbereid op wat er komen ging, voor zover je dat al kunt.

Ik moest een executeur benoemen!
Een ding bleef ik voor mij uit schuiven en dat was het regelen van mijn eigen nalatenschap. Door al mijn ervaringen was een ding duidelijk: ik moest een executeur benoemen die mijn nalatenschap conform mijn wensen wil afwikkelen. Binnen de familie- en vriendenkring vond ik geen geschikte kandidaat voor een executeur. Bovendien wilde ik niemand belasten met het afhandelen van mijn nalatenschap, dat al gauw heel veel energie en tijd zou betekenen. Als ik wel eens informeerde hoe anderen dat deden, was het antwoord vaak dat men daar nog niet mee bezig was of dat de ‘kinderen’ het wel zouden afhandelen. Maar daar liggen meerdere problemen op de loer, zoals het feit dat je te laat bent door ziekte of plotseling overlijden. En als familie en/of vrienden het opnemen, kunnen ze dan alles vinden en goed afhandelen, en – zeker niet onbelangrijk – ontstaat er geen ruzie en jarenlange onmin, soms over ‘niets’. Dat alles wilde ik niet!

Mooi Nalaten
Ik ben mij op internet gaan oriënteren. Ik wilde geen notaris want dat vind ik onpersoonlijk. Op deze manier kwam ik via Novex (Nederlandse Organisatie voor Executeurs) terecht bij Mooi Nalaten in de persoon van Linda de Kleuver. Een eerste kennismakingsgesprek werd een feit en er was tot mijn opluchting snel een ‘klik’. Je vertelt niet makkelijk je hele hebben en houwen aan een vreemde. Samen met Linda heb ik al mijn wensen, problemen en andere zaken rustig en goed kunnen bespreken. Linda heeft vervolgens alles in een helder, overzichtelijk en persoonlijk plan neergelegd. Daarbij heeft zij rekening gehouden met al mijn wensen en deze fiscaal vriendelijk vorm gegeven. Nu hebben wij jaarlijks contact om te kijken of er nog wijzigingen zijn opgetreden in mijn persoonlijke leven. Door jaarlijks persoonlijk contact weet zij wat er speelt en kan zij snel handelen mocht mij iets overkomen.

Een aantal zaken moeten bij de notaris worden vastgelegd.

Linda heeft mij ook geholpen met de concepten die de notaris heeft toegezonden. De documenten van de notaris zijn vaak lastig leesbaar. Linda maakt de documenten helder en begrijpelijk en kan, indien gewenst, communiceren met de notaris.

Het geeft mij rust en het gevoel dat ik het goed geregeld
Het lijkt een grote inspanning en uitgave, maar nadenken over deze zaken hebben mij veel rust en wijsheid gegeven en ik kan nu verder met mijn leven

Meer weten?

Wilt u weten wat Mooi Nalaten voor u kan betekenen, neem dan gerust contact met mij op.

Het eerste gesprek is geheel vrijblijvend.
Ik ben te bereiken via 06-36305919 of [email protected]

Scroll naar boven