Executeur bezint, eer ge begint

Als erfrechtexpert maak ik vaak mee dat mensen geen idee hebben waar ze aan beginnen als ze de taak van executeur (uitvoerder) van een testament aanvaarden. Ze accepteren de opdracht zonder morren. Uit medeleven of omdat ze het werk onderschatten. Maar goede wil kan zich tegen u keren.

Het is de taak van de executeur om een nalatenschap te beheren en klaar te maken voor verdeling onder de erfgenamen. De executeur is ook verantwoordelijk voor het tijdig indienen van de aangifte erfbelasting.Executeur kunt u alleen worden als u in het testament bent benoemd. Mensen vinden het moeilijk om dan nee te zeggen. “Het afwikkelen van een nalatenschap, dat doe je toch gewoon even?” Of toch niet?

Emotierecht
Het afwikkelen van een nalatenschap is enorm veel werk in administratief, maar ook in emotioneel opzicht. Bovendien is het complexe juridische materie. Veel mensen onderschatten de taak van een executeur. Gemiddeld duurt de afwikkeling van een nalatenschap 1,5 jaar.

Het afwikkelen van een nalatenschap is enorm veel werk in administratief, maar ook in emotioneel opzicht. Bovendien is het complexe juridische materie.

Linda de Kleuver

Als executeur krijgt u bovendien te maken met de erfgenamen, die ieder hun eigen ideeën hebben en wellicht veel emoties. In veel gevallen heeft niet het verstand en het recht, maar het gevoel daarbij de overhand. Ik noem erfrecht daarom ook wel “emotierecht”.Door het vooraf bespreekbaar te maken weet, een toekomstig executeur waar hij of zij aan toe is. Het is voor een executeur erg fijn om vooraf al te weten wat er moet gebeuren ,als het zover is’. Daarbij kunt u denken aan zaken als:

  • Welke abonnementen en verzekeringen moeten er worden opgezegd?
  • Welke (buitenlandse) bankrekeningen zijn er?
  • Welke bezittingen zijn er (denk aan eigen woning, aandelen of vorderingen)?
  • Waar liggen de gevoeligheden bij de nabestaanden?
  • Welke wachtwoorden worden gebruikt?

Vaasje
Nog mooier is het voor een executeur als oud familiezeer voor overlijden wordt verzoend. Of dat het inzichtelijk is gemaakt. Zo kun u beter begrijpen en ingrijpen als er tussen erfgenamen een ruzie uitbreekt over dat ene onooglijke vaasje of de tweedehands auto.

Geen executeur
Als er geen executeur in het testament is benoemd, zijn in beginsel de erfgenamen gezamenlijk bevoegd. Als er meerdere erfgenamen zijn, is het niet handig om met bijvoorbeeld meerdere mensen naar de bank te gaan. In die situatie wordt er een volmacht gegeven aan één persoon, die namens alle erfgenamen kan handelen.

Bent u executeur of gevolmachtigde in een nalatenschap en kunt u daarbij wel wat hulp gebruiken? Dan kan ik u helpen. U kunt mijn deskundige hulp inschakelen voor een gedeelte of voor de gehele afwikkeling van de nalatenschap. Indien het testament daartoe de ruimte biedt kan ik ook de hele afwikkeling van u overnemen. Ik heb ervaring als executeur en ik heb mij gespecialiseerd in complexe dossiers. Tevens ben ik aangesloten bij de Nederlandse Organisatie van Executeurs (NOVEX).Dus zoekt u hulp bij uw taken als executeur of gevolmachtigde, neem dan contact op met mr Linda de Kleuver op 06-36305919 of stuur mij whats app bericht of een mail via [email protected].

Meer weten?

Wilt u weten wat Mooi Nalaten voor u kan betekenen, neem dan gerust contact met mij op.

Het eerste gesprek is geheel vrijblijvend.
Ik ben te bereiken via 06-36305919 of [email protected]

Scroll naar boven