Huisdier verzorgd achterlaten

Huisdier verzorgd achterlaten

 

Een huisdier wordt vaak gezien als een onderdeel van de familie, een volwaardig gezinslid. Het gaat niet uitsluitend om een hond, maar ook een poes, een paard of een goudvis. Het gaat om een dier waarmee de eigenaar in nauw contact staat. 

In een testament kunt u van alles regelen, maar kunt u ook iets regelen in uw testament om uw huisdier verzorgd achter te laten? 

Een dier is geen persoon en ook geen zaak. Maar de bepalingen met betrekking tot zaken zijn wel op dieren van toepassing. Daardoor is een dier ook vatbaar voor bezit en dus ook voor  eigendom. 
De eigenaar van het dier kan het dier verkopen en over het dier beschikken door het maken van een testament. 

In een testament kan je ook een regeling treffen ter dekking van de kosten van het huisdier. 
Je kunt bijvoorbeeld aan de persoon die het huisdier verkrijgt een een geldbedrag nalaten. Het is dan aan te raden om om aan zo’n geldbedrag een soort van last of verplichting te verbinden. Anders loop je het risico dat het geldbedrag wordt aanvaard en het huisdier niet. De verplichting kan bijvoorbeeld inhouden om het huisdier in het gezin op te nemen en adequaat te verzorgen. 
Mocht de nieuwe eigenaar de verplichting niet uitvoeren dan kan de rechter de verkrijging van het geldbedrag vervallen verklaren. 

Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat u uw huisdier verzorgd achterlaat. 

 

 

 

Scroll naar boven