Legaat aan huishoudelijke hulp

Legaat aan huishoudelijke hulp 

Met enige regelmaat wordt ik geconfronteerd met een testament waarin een geldbedrag wordt gelegateerd aan iemand die de overledene gedurende zijn leven heeft ondersteund met huishoudelijke taken. Het legaat dient als een soort dank voor de verrichte werkzaamheden. 

Vrij recent kwam een dergelijk geval voor de rechter. 
Een vrouw had jaren, zonder enige vergoeding, huishoudelijke taken voor een alleenstaande oudere man verricht. Bij zijn overlijden werd zij verrast met een legaat van een geldbedrag. Natuurlijk erg fijn dat mevrouw werd beloond voor haar jaren trouwe dienst. Echter de lol vergaat haar al snel als zij door de fiscus tegen het hoge tarief wordt belast. De vrouw wordt door de fiscus als derde beschouwd en belast tegen 40%.

In de hoop vrijgesteld te worden van erfbelasting stelt de vrouw dat er sprake is van een werknemersvrijstelling. Daarbij voert zij aan dat het een uitgesteld loon betreft.

Het Hof stelt dat het een legaat betreft en geen uigesteld loon. Een legaat is een vorderingsrecht en dit  is ontstaan door het overlijden. Zolang de man leefde, had de vrouw geen aanspraak kunnen maken op dit legaat. 

De belastingdienst heeft het legaat terecht als erfrechtelijke verkrijging aangemerkt. 
Helaas voor de huishoudelijke hulp, moest zij een groot deel van haar legaat afdragen aan de belastingdienst.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, neem dan contact op met Linda de Kleuver op telefoonnummer 06-36305919 of stuur mij een bericht via [email protected]

Scroll naar boven