Vordering op ex-echtgenoot dankzij uitsluitingsclausule

Heeft u een bedrag geschonken aan uw kind met een zogenaamde uitsluitingsclausule? Of heeft u een bedrag ontvangen met een uitsluitingsclausule. Dan blijft het geschonken bedrag privé en valt het niet in een (huwelijksgoederen)gemeenschap. Ook niet indien het huwelijk vóór 1 januari 2018 is gesloten.

De Hoge Raad heeft hier recent een uitspraak over gedaan.

Situatie
Een man en een vrouw zijn in 1985 met elkaar getrouwd zonder huwelijksvoorwaarden op te maken. De vrouw heeft gedurende het huwelijk driemaal een schenking ontvangen van € 10.000,-. Deze schenking gebeurde onder vermelding dat de bedragen privé van de vrouw zouden blijven en niet in de huwelijksgemeenschap zou vallen, ook wel uitsluitingsclausule genoemd. De vrouw boekte de geschonken bedragen vervolgens over naar een gemeenschappelijke rekening.

Helaas kwam aan het sprookje in 2014 een einde. Na een huwelijk van bijna 30 jaar gaan de man en de vrouw gaan scheiden. Na de echtscheiding vordert de vrouw haar geschonken bedragen terug van haar ex-geliefde.

Schenking leidt tot vordering
De Hoge raad stelt de vrouw in het gelijk. Door de uitsluitingsclausule kwamen de schenkingen alleen aan de vrouw toe. Ook indien de vrouw de bedragen heeft overgeboekt naar de gemeenschappelijke rekening om huishoudelijke kosten van te voldoen. De vrouw heeft een vordering verkregen op de huwelijksgemeenschap.

Geen verrekening met gemeenschappelijke schulden
Vervolgens stelt De Hoge Raad dat de vordering van de vrouw niet verrekend hoeft te worden met eventuele huishoudelijke schulden (gemeenschap). Indien de man meent dat er wel een verrekening moet plaatsvinden zal hij het bewijs daarvoor moeten aanleveren.

Wilt u advies over het doen van schenkingen en/of een uitsluitingsclausule neem dan gerust contact op met Mooi Nalaten telefoonnummer 06-36305919 of stuur een bericht via [email protected].

Meer weten?

Wilt u weten wat Mooi Nalaten voor u kan betekenen, neem dan gerust contact met mij op.

Het eerste gesprek is geheel vrijblijvend.
Ik ben te bereiken via 06-36305919 of [email protected]

Scroll naar boven