Wat is een executeur?

Een executeur is een persoon die u benoemt in uw testament en die na uw overlijden het beheer over uw nalatenschap heeft. De executeur is eigenlijk degene die de nalatenschap afwikkelt en de erfgenamen vertegenwoordigd naar buiten toe. Indien u bijvoorbeeld meerdere erfgenamen heeft of indien u goede doelen tot erfgenaam heeft is het aan te raden een executeur te benoemen.

Soorten executeur
Wij kennen drie soorten executeurs.
Deze worden aangeduid met sterren. Hoe meer sterren, hoe meer bevoegdheden de executeur heeft.
*** Deze executeur mag uitsluitend de begrafenis of uitvaart regelen;
*** Deze executeur beheert de nalatenschap en vertegenwoordigd de erfgenamen. Hij mag niet zelfstandig verdelen en tegoeden uitbetalen.
*** Deze executeur mag naast beheren en vertegenwoordigen ook de nalatenschap verdelen tussen de erfgenamen. Hij mag beslissingen zelfstandig nemen, bijvoorbeeld zelfstandig verkopen van een woning.

Taken executeur
De executeur heeft als taak het beheren van de nalatenschap. Dit betekent dat de executeur moet inventariseren waar de nalatenschap uit bestaat en bepalen of er schulden zijn. Indien er schulden zijn moet de executeur deze schulden voldoen. Het werk van een executeur is veelomvattend en neemt veel tijd in beslag. Zeker als iemand net is overleden komen er veel werkzaamheden op de executeur af. Denk bijvoorbeeld aan het ontruimen van de woning, het aanschrijven van alle instanties om te informeren over het overlijden. Daarnaast ben je als executeur verplicht een zogenaamde “boedelbeschrijving” op te maken en ben je verantwoordelijk voor het tijdig voldoen van de erfbelasting. Als de erfgenamen deze belasting niet betalen, komt de belastingdienst bij de verantwoordelijke executeur. Het is belangrijk om dit goed met uw executeur te bespreken zodat hij ook weet wat deze aansprakelijkheid inhoud en dat hij niet voor verassingen komt te staan.

Wie kan ik tot executeur benoemen?
U mag iedereen tot executeur benoemen. Dat kan een familielid zijn, een vriend of een professioneel executeur. Er gelden geen specifieke vereisten voor een executeur. Het is wel verstandig om iemand te benoemen die u vertrouwt en die verstand heeft van zaken. Steeds meer mensen kiezen voor een professioneel executeur. Voordeel van een professioneel executeur is dat deze geen persoonlijke belangen heeft bij de erfenis waardoor het belang van de afwikkeling voorop blijft staan. Dit is belangrijk als er onenigheid is tussen de erfgenamen of als er juridische kwesties spelen waar een beslissing over moet worden genomen.

Kan ik Mooi Nalaten tot executeur benoemen?
Mooi Nalaten wordt vaker tot executeur benoemd. Als u Mooi Nalaten tot executeur gaat benoemen wil ik dit graag weten zodat ik weet wat er speelt, wij de zaken goed kunnen doornemen en ik precies weet wat uw wensen zijn.

Wilt u meer weten? Maak dan een vrijblijvende afspraak met mr Linda de Kleuver via telefoonnummer 06-36305919 of stuur een bericht via [email protected]

Meer weten?

Wilt u weten wat Mooi Nalaten voor u kan betekenen, neem dan gerust contact met mij op. Ik ben te bereiken via 06-36305919 of [email protected]

Scroll naar boven