Wijze van aanvaarden van een nalatenschap

Nalatenschap AANVAARDEN

Op welke wijze kunt u een nalatenschap aanvaarden als u erfgenaam bent? Aanvaardt u de erfenis zuiver dan bent u ook aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap.

Alvorens u een keuze maakt over de wijze waarop u de nalatenschap aanvaardt is het belangrijk om ook te realiseren dat de wijze van aanvaarding gevolgen kan hebben voor uw uitkering of toeslagen.

U kunt kiezen uit drie mogelijkheden:

Zuiver aanvaarden

Aanvaardt u de erfenis zuiver dan erft u alle bezittingen en alle schulden van de nalatenschap. Bestaat de erfenis uit meer schulden dan baten dan bent u met uw eigen vermogen aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap.

Heeft u eenmaal zuiver aanvaard dan kunt u bij hoge uitzondering terugkomen op deze beslissing. Daarvoor moet u naar de rechter.

Wilt u niet aansprakelijk zijn voor de schulden van de nalatenschap? Dan kunt u de erfenis ook beneficiair aanvaarden of verwerpen.    

Beneficiair aanvaarden

Aanvaardt u de erfenis beneficiair dan verkrijgt u wel de erfenis, maar bent u niet met uw eigen vermogen aansprakelijk voor de schulden van de erfenis.

Indien u zeker weet of een vermoeden heeft dat de nalatenschap meer schulden heeft dan baten is dit een belangrijke reden om de erfenis beneficiair te aanvaarden.

Een beneficiaire aanvaarding moet u regelen bij de rechtbank van de laatste woonplaats van de overledene. Voor een beneficiaire aanvaarding bent u griffierecht verschuldigd. Het griffierecht bedraagt € 130,00.

Verwerpen

Verwerpt u de erfenis dan bent u nooit erfgenaam geweest. U verkrijgt dus niets uit de nalatenschap. U bent niet aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap en u wordt niet betrokken bij de afwikkeling van de nalatenschap.

Ook voor de verwerping geldt dat deze moet worden geregeld bij de rechtbank van de laatste woonplaats van de overledene. Ook voor het verwerpen van de nalatenschap bent u griffierecht verschuldigd. Het griffierecht bedraagt € 130,00.

Meer weten?

Wilt u meer weten over deze mogelijkheden of wilt u advies omtrent de het aanvaarden? Neem dan gerust contact op met Linda de Kleuver van Mooi Nalaten. Wij helpen u graag verder. 

Klanten waarderen mij

Linda heeft ons fantastisch geholpen met de nalatenschap van mijn moeder. Ze maakte zich de fiscale constructies snel eigen en kon daardoor accuraat de erfbelasting formulieren invullen. Ze is flexibel en denkt (proactief) mee.

Wat is belangrijk?

Meer weten?

Wilt u weten wat Mooi Nalaten voor u kan betekenen, neem dan gerust contact met mij op.

Het eerste gesprek is geheel vrijblijvend.
Ik ben te bereiken via 06-36305919 of [email protected]

Scroll naar boven