Aangifte erfbelasting een vak apart!

Aangifte erfbelasting, een vak apart! 

Voor het juist invullen van een aangifte erfbelasting is niet alleen kennis van de erfbelasting vereist, maar eveneens kennis van het erfrecht. Dat blijkt uit de volgende situatie, waarbij  een correctie in de aangifte erfbelasting de erfgenamen uiteindelijk een terggaaf opleverde van ruim € 9.000,-.

Situatie
Man en vrouw gelukkig getrouwd in gemeenschap van goederen. Vrouw komt in 2020 als eerste te overlijden. Zij laat haar man en 3 kinderen achter. Het echtpaar heeft een testament laten opmaken, inhoudende een aangepaste wettelijke verdeling.
Dat betekent dat in 2020 alles aan de langstlevende man is toebedeeld. De kinderen kregen een niet-opeisbare vordering op de langstlevende echtgenoot ter grootte van ¼ gedeelte.

Aangifte erfbelasting
In 2021 is de aangifte erfbelasting gemaakt.
In die aangifte is opgenomen dat er een enkelvoudige rente verschuldigd is van 6% over de vorderingen van de kinderen. En dat de erfgenamen geen andere rente zijn overeengekomen.
In het testament staat echter het volgende:
“de geldvorderingen van mijn kinderen worden jaarlijks verhoogd met de wettelijke verhoging, zijnde de wettelijke rente voor zover die meer is dan zes procent (6%). Mijn echtgenoot en mijn kinderen kunnen altijd een andere rente overeenkomen”
Ofwel de wettelijke rente is van toepassing voor zover die meer is dan 6%.
Na enige maanden wordt de aanslag door de fiscus opgelegd. De aanslag is conform de aangifte opgelegd, waarbij dus rekening is gehouden met een enkelvoudige rente van 6%.

Langstlevende overleden
Nu in 2023 is ook de langstlevende man overleden. De kinderen vragen mij om mee te rekenen om zo de erfdelen uit de nalatenschap van moeder vast te stellen.
Voor de berekening van de erfdelen uit de nalatenschap van moeder kijk ik naar de eerder ingediende aangifte in de nalatenschap van moeder. In die aangifte is uitgegaan van 6% enkelvoudige rente.
Dit is niet juist. Immers de erfgenamen zijn geen andere rente overeengekomen en dus geldt: de wettelijke rente voor zover die meer is geweest dan 6%. Helaas was de wettelijke rente de afgelopen jaren erg laag. Pas dit jaar is de wettelijke rente weer naar de 6% gegaan.
Na overleg met de erfgenamen is besloten de belastingdienst te vragen om een ambtshalve vermindering van de aanslag te vragen, resulterend in een teruggaaf van ruim € 9.000,-.

Een aangifte erfbelasting is meer dan uitsluitend een invuloefening.
Het begint met een testament lezen en begrijpen. Daarna het testament uitvoeren en kijken waar er fiscaal voordeel behaald kan worden door met bepalingen in het testament te spelen.

Meer weten? Neem contact met ons op. Wij kijken graag met u mee of helpen u bij de aangifte erfbelasting.

 

Scroll naar boven