Andre Hazes en echtscheidingsclausule

Andre Hazes en echtscheidingsclausule

Media aandacht
Momenteel is er veel media-aandacht voor de familie Hazes. De dochter van Andre Hazes heeft haar moeder Rachel Hazes voor de rechter gedaagd in verband met een erfrechtelijke kwestie. Deze kwestie zou gaan over echtscheidingsclausule in het testament van de overleden zanger Andre Hazes. Volgens berichten bevatte zijn testament een clausule waarbij een deel van zijn vermogen alleen zou gaan naar zijn ex-vrouw Rachel Hazes als zij na zijn overlijden nog steeds getrouwd zouden zijn.

Deze echtscheidingsclausule in het testament van Andre Hazes heeft geleid tot veel speculatie over de juridische gevolgen voor Rachel Hazes. Er is echter weinig informatie bekend over de precieze bepalingen van de clausule en hoe deze zal worden uitgevoerd.

Wat is een echtscheidingsclausule?
Die echtscheidingsclausule is een veel voorkomende bepaling in testamenten tussen partners. Die clausule bevat een bepaling die de geldigheid van het testament beperkt tot een bepaalde tijd of tot een bepaalde gebeurtenis. Bijvoorbeeld, een testament kan bepalen dat de bepalingen uit het testament alleen geldig zijn als de overledene en zijn echtgenoot niet gescheiden zijn op het moment van overlijden of er geen procedure tot scheiding aanhangig is gemaakt.

Er zijn verschillende redenen waarom iemand een echtscheidingsclausule in zijn of haar testament zou willen opnemen. Sommige mensen willen bijvoorbeeld voorkomen dat hun echtgenoot of echtgenote een groot deel van hun vermogen erft als ze gescheiden zijn en misschien al een nieuwe partner hebben. Andere mensen willen gewoon zekerheid hebben dat hun vermogen gaat naar degene(n) die ze bedoelen, zonder dat er conflicten ontstaan bij een eventuele scheiding.

Huwelijksgoederenrecht
Belangrijk om te weten is dat een echtscheidingsclausule in een testament niet automatisch betekent dat de echtgenoot of echtgenote geen recht heeft op een deel van het vermogen van de overledene. In veel gevallen zal de echtgenoot of echtgenote nog steeds recht hebben op een deel van het vermogen, ongeacht of er een echtscheidingsclausule in het testament is opgenomen of niet. Dit houdt verband met het huwelijksgoederenregime. Veel mensen zijn gehuwd zonder het maken van huwelijksvoorwaarden. Dat betekent in veel gevallen dat er een algehele gemeenschap van goederen bestaat en dus dat de langstlevende echtgenoot recht heeft op een deel van het gezamenlijke vermogen op grond van het huwelijk. Dit staat los van de bepalingen die in het testament staan.

Mooi Nalaten
Als erfrecht jurist volg ik deze zaak op de voet. Ik zou in ieder geval een aantal vragen hebben aan de diverse personen.
Wel bijzonder dat dit nu bijna twintig jaar na het overlijden van onze grootste Nederlandse volkszanger Andre in de media komt!

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, neem dan contact op met Linda de Kleuver op telefoonnummer 06-36305919 of stuur mij een bericht via [email protected]t.

Scroll naar boven