Foute aangifte erfbelasting kostbare zaak

Foute aangifte erfbelasting kostbare zaak
Van alle belastingen, doet de erfbelasting misschien wel het meest de wenkbrauwen fronsen. Erfbelasting is de belasting die u aan de staat moet betalen als u iets uit een nalatenschap verkrijgt.

Voor het invullen van een aangifte erfbelasting is het belangrijk om kennis te hebben van de Successiewet 1956 en het erfrecht. Indien kennis van een van beide ontbreekt, kan het goed misgaan. Zo had ik laatst een dame op bezoek van wie de echtgenoot was overleden. Haar boekhouder had een aangifte erfbelasting gedaan. Haar man was eerder gehuwd geweest. Zijn eerste vrouw was overleden. Uit dat eerste huwelijk had haar man twee kinderen, die nu geen vader en geen moeder meer hadden.

Misgegaan
Zijn tweede echtgenote had het vermoeden dat er iets niet klopte met de door haar boekhouder ingediende aangifte, maar zij wist niet precies wat er niet goed gegaan was. De aanslag erfbelasting was inmiddels opgelegd precies zoals de boekhouder deze had ingediend. Het te betalen bedrag was niet misselijk. Per kind wilde de Belastingdienst €4000,-, in totaal dus € 8.000,- bijgeschreven zien op haar rekening.

Testament
Na bestudering van de ingediende aangifte zag ik al snel dat de boekhouder bij de aangifte geen rekening had gehouden met het overlijden van de eerste echtgenote en dat er was uitgegaan van de wettelijke regeling voor gehuwden (wettelijke verdeling), waarbij de kinderen ieder voor hun erfdeel werden belast.

Echter, in het testament van het echtpaar stond iets heel anders. De man en de vrouw hadden in hun testament een zogenoemde tweetrapsmaking opgenomen, waarbij de echtgenote tot enig erfgenaam was benoemd.     

Dit testament had het echtpaar mede laten opmaken om erfbelasting te besparen bij overlijden van de eerste partner. Voor echtgenoten geldt immers een ruimere vrijstelling dan voor kinderen.

Al snel bleek dat, als het overlijden van de eerste echtgenote was meegenomen en het testament correct was uitgevoerd in de aangifte, er geen erfbelasting verschuldigd was geweest. Nu had de fiscus voor de kinderen een aanslag opgelegd van ruim 4.000,- euro per kind.

Corrigerende aangifte
In overleg met de dame is er een nieuwe aangifte naar de belastingdienst verzonden met de vraag of de aanslag kon worden aangepast. Deze gewijzigde aangifte is gehonoreerd door de belastingdienst en de aanslag is verminderd van totaal € 8.000,- naar € 0,-!

Moraal van dit verhaal. De erfbelasting is een belasting waar veel haken en ogen aan zitten. Wie er mee te maken krijgt, moet niet alleen de belastingregels, maar ook het erfrecht goed kennen. Een onjuiste interpretatie van een testament of het onjuist invullen van de gegevens kan veel geld kosten.

Laat u daarom ook bij de aangifte erfbelasting goed adviseren door iemand die echt verstand heeft van zowel de erfbelasting als het erfrecht. Mooi Nalaten is die deskundige. Wij kunnen helpen door onze jarenlange ervaring en specialistische kennis.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, neem dan contact op met mr Linda de Kleuver op telefoonnummer 06-36305919 of stuur een bericht via [email protected]

 

Meer weten?

Wilt u weten wat Mooi Nalaten voor u kan betekenen, neem dan gerust contact met mij op. Ik ben te bereiken via 06-36305919 of [email protected]

Scroll naar boven